Εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας Διαμονής του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαινιάστηκε σήμερα ο Ξενώνας Διαμονής για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Τα εγκαίνια έγιναν από τον την Υφυπουργό Υγείας κα Ζωή Ράπτη και τη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία Νικολάου, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, κου Χρήστου Λιάπη. Μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ξεχωριστού ξενώνα διαμονής ,υλοποιήθηκε σήμερα.

Χάρη στον Ξενώνα, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μετά την ημερήσια συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας, δεν θα επιστρέφουν στους θαλάμους της φυλακής με  τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά θα συμβιώνουν, παραμένοντας σε ένα πιο προστατευμένο για τη θεραπεία τους περιβάλλον (ή παραμένοντας σ΄ ένα περιβάλλον που προωθεί τις ίδιες αξίες με τη θεραπευτική κοινότητα). Ο Ξενώνας έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 20 ατόμων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας: κλίνες, τουαλέτες, μπάνια, κουζίνα για την προετοιμασία φαγητού.

Τo KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2000 στο κρίσιμο πεδίο του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους. Διαθέτει μονάδες στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων «Άγιος Παύλος»,  στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών και στο Συμβουλευτικό Σταθμό Λειβαδιάς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται  τρεις Θεραπευτικές Κοινότητες για κρατούμενους (Κορυδαλλού Ι & ΙΙ, Ελεώνας Θηβών). Η συνέχεια της θεραπείας μετά την αποφυλάκιση εξασφαλίζεται στο Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην Αθήνα, με τελικό στόχο την οριστική αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα. Παράλληλα λειτουργεί Μονάδα Οικογένειας για τους σημαντικούς άλλους των υπό απεξάρτηση μελών καθώς και Μονάδα Εκπαίδευσης που παρέχει εκπαιδευτική συμβουλευτική και επαγγελματική κατάρτιση με τελικό στόχο την ισότιμη πολιτική, κοινωνική, διαπροσωπική και πολιτική επανένταξη των ατόμων.

Από το 2008 έως και τον Μάιο του 2021 από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I υποστηρίχτηκαν συνολικά 5.444 άτομα στις Ομάδες Συμβουλευτικής, ενώ στη θεραπευτική του κοινότητα συμμετείχαν 638 άτομα. Τον τελευταίο μήνα, συμμετείχαν στις Ομάδες Συμβουλευτικής συνολικά 265 άτομα και στη Θεραπευτική Κοινότητα συνολικά 23 άτομα.

 

Η Υπεύθυνη της Θ. Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μέσα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, κα Κατερίνα Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια όχι μόνο ενίσχυσε το κίνητρο θεραπείας των μελών της Θ. Κοινότητας και των άλλων κρατούμενων να ξεκινήσουν θεραπεία αλλά ενίσχυσε και τις σχέσεις του θεραπευτικού προσωπικού και των μελών με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ,οι οποίοι στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία και εργάστηκαν μαζί με τα μέλη για την πραγματοποίηση του στόχου. Καθοριστικής σημασίας ήταν και η συμβολή της Διευθύντριας των Δικαστικών Φυλακών της κας Στέφη.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *