Φιλοσοφία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων

Βρίσκομαι εδώ γιατί επιτέλους δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεφύγω από εμένα. Θα είμαι πάντα σε φυγή μέχρις ότου τολμήσω να σας κοιτάξω στα μάτια και να μπω στην καρδιά σας.

Όσο δεν μαθαίνω να αντέχω να μοιράζομαι μαζί σας τα πιο κρυφά μου μυστικά, δεν μπορώ να απελευθερωθώ από αυτά, θα μένω πάντα μόνος.

Εδώ στην Κοινότητα μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Όχι σαν τον γίγαντα των ονείρων μου, αλλά ούτε σαν τον νάνο των φόβων μου, αλλά σαν άνθρωπος που μαζί με άλλους θα επεξεργαστώ τα προβλήματά μου.

Πάνω σε αυτή την κοινή βάση μπορώ να ριζώσω και να αναπτυχθώ όχι πια μόνος όπως στον θάνατο, αλλά ζωντανός σαν άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους».

Πλαίσιο Αρχών Θεραπευτικής Παρέμβασης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Η εξάρτηση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο με βιολογικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, ιδεολογικές, πολιτιστικές, οικονομικές κι άλλες παραμέτρους. Κάθε εξαρτημένος έχει τη δική του ιστορία, τη δική του προσωπικότητα, τη δική του πορεία στις ουσίες και ιδιαίτερο, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ζει ένα τρόπο ζωής που διαμορφώνεται από τη μη ελεύθερη βούλησή του (λόγω της εξάρτησής του από τις ουσίες), ο οποίος δεν εκφράζεται με μια μόνο ορισμένου τύπου συμπεριφορά.

Γι’ αυτό η ψυχική απεξάρτηση δεν περιορίζεται απλώς και μόνο στη διακοπή της χρήσης και στην τροποποίηση της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Περιστρέφεται γύρω από τις αιτίες και όλες εκείνες τις επιβαρυντικές συνθήκες στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τα ατομικά του χαρακτηριστικά, ώθησαν το άτομο σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής του, να στραφεί στις ουσίες και τελικά να εξαρτηθεί από αυτές.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, απαιτείται η υιοθέτηση ενός κοινωνικά αποδεκτού συστήματος αξιών, κοινής αποδοχής από όλο το προσωπικό, το οποίο προωθείται στην ομάδα των μελών.

Σύστημα Αξιών που προωθείται στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Οι βασικές αξίες που προωθούνται από την κλινική ομάδα αφορούν στην ειλικρίνεια, στη συνέπεια, στο σεβασμό, στην εντιμότητα, στην αλληλοβοήθεια, στην ανταποδοτικότητα, στην ασφάλεια, στην εμπιστοσύνη και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Με στόχο την προσωπική εξέλιξη του ατόμου, το σύστημα αξιών:

  • Προωθεί την προσωπική ευθύνη και την πρωτοβουλία
  • Εστιάζει στα θετικά στοιχεία των μελών, αποδυναμώνοντας τα αρνητικά.
  • Εστιάζει στο παρόν, αναγνωρίζει το παρελθόν, προσανατολίζεται στο μέλλον.
  • Προωθεί τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, προκειμένου να εξελιχθούν, αποθαρρύνοντας τη στασιμότητα και την απομόνωση.
  • Προωθεί το διάλογο, την κριτική σκέψη, την αυτοκριτική και την αλλαγή συμπεριφοράς, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του ατόμου.