Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης

Σύμφωνα με τη βασική θεώρηση ότι η εξάρτηση αποτελεί το σύμπτωμα μίας βαθύτερης δυσλειτουργίας μέσα στο σύστημα της οικογένειας, το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έχει ως στόχο να υποστηρίξει γονείς, αδέλφια, συντρόφους και σημαντικά άλλα πρόσωπα των εξαρτημένων.

Η μακρόχρονη εμπειρία του ΚΕΘΕΑ, αναδεικνύει όχι μόνο τη συμβολή της οικογένειας στην δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης σημαντική αλλά και τον κομβικό της ρόλο, στην επίλυση του προβλήματος.

Η ενίσχυση που παρέχει το οικογενειακό περιβάλλον στο εξαρτημένο μέλος της ως προς την κινητοποίηση και την παραμονή του στη θεραπεία, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης της ψυχικής απεξάρτησης.

Στόχοι

  • Ενημέρωση σε σχέση με τη λειτουργία, τις αρχές και τη φιλοσοφία του Θεραπευτικού Προγράμματος.
  • Ψυχολογική στήριξη μελών οικογένειας και σημαντικών άλλων.
  • Ενημέρωση για τα στάδια της εξάρτησης και για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω εγκλεισμού.
  • Υποστήριξη μελών οικογένειας στην κινητοποίηση του εξαρτημένου μέλους, προκειμένου να διαμορφώσει αίτημα θεραπείας απεξάρτησης και κατόπιν, μετά την ένταξή του στο Πρόγραμμα, για την ενίσχυση της προσπάθειάς του.
  • Αναγνώριση και αναθεώρηση δυσλειτουργικών μοντέλων συμπεριφοράς, επικοινωνίας και ρόλων μέσα στην οικογένεια, που συντηρούν και διευκολύνουν την εξάρτηση και την παραβατικότητα.
  • Γνωστικά σεμινάρια για τη συνεξάρτηση.
  • Βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.
  • Ενίσχυση αυτογνωσίας, αυτό – αποτελεσματικότητας,  προσωπική βελτίωση και εξέλιξη.
  • Δημιουργία προστατευτικών παραγόντων στα πλαίσια της οικογένειας, προκειμένου να λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρόληψη υποτροπής των μελών που τελούν υπό θεραπεία.

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης παρέχει υποστήριξη στα μέλη της οικογένειας, στους/στις συντρόφους και άλλα άτομα του ευρύτερου οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος των εξαρτημένων ατόμων, που είναι μέλη υπό θεραπεία στις δομές του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ εντός και εκτός του σωφρονιστικού πλαισίου. Υποστηρίζεται επίσης το οικογενειακό περιβάλλον ατόμων που δεν έχουν ακόμη προσεγγίσει το Θεραπευτικό Πρόγραμμα.

Για να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης, καλέστε το 210 3847700 – 210 3300058 (εσωτ: 216)

Δροσοπούλου 41-43 και Τήνου, Κυψέλη, Αθήνα

e-mail: info@kethea-endrasi.gr